Syster stor

Syster stor

Kajsas blogg

som handlar om mina vetenskapliga och ovetenskapliga studier om studier, kläder, livet, universum och allting.

Feminism-debatten

FriendsPosted by systerstor Thu, February 13, 2014 20:42:39
Blondin-Bella vill inte vara feminist. Det har blivit en biggie på mitt Fejsbok idag och igår. Hon skrev något dåligt om feminism på sin blogg som jag inte har orkat läsa. Två smarta, välartikulerade och vassa 18-åriga tjejer, Jonna och Johanna, valde att ge henne svar på tal. Mycket välformulerat

Blondinbella försvarar sig på sin blogg. I första inlägget skriver hon "Jag är inte feminist, utan tycker att feminister är ett gäng kränkta vita medelklass-kvinnor sittandes med rödvin runt ett bord och hittar på frågor att strida för. ”Hörni, vad sägs om fler kvinnor i styrelser? ”Inte för att jag känner så många som vill sitta i en styrelse men ändå”. ”Hörni, det där med att få vara topless inne på badhus, är inte det en kul grej att strida om? Vad säger ni har ni tid nästa vecka? (klunk)” ”Absolut, inte för att jag vill vara topless men det är nog bra ändå”.” (Citatet är hämtat från Jonna och Johannas debattartikel.)

Och i försvaret står bland annat "Tjejerna som svarade mig skriver att jag borde vara feminist för att jag blev utsatt för ett sexuellt övergrepp, eller för att jag har fått brev från män som vill skada mig. Och just de där med sexuella övergrepp är ju ett klassiskt kort att dra på mans-hatar-frågan. ”Alla män är potentiella våldtäktsmän” heter det hos rabiesfeminister. Men jag skriver inte under på det. Det är sjuka människor som gör så. Inte män i allmänhet. Och förresten, när det gäller hot online och stalkers kan jag säga att det är betydligt fler kvinnor jag anmält än män."

Jag har en viss respekt för BlondinBella. Hon är verkligen sin egen lyckas smed, och hon skulle kunna bli en bra förebild, för hon förespråkar en sund kropp osv, jag kan imponeras av att det går bra för henne, att hon vägrar låta sig fotograferas på ett förminskande sätt (T ex har hon vägrat hålla i ett läppstift på bilden när intervjun (som utfördes av en bekant till mig) inte handlade om smink) och så. Och även om jag inte gillar speciellt mycket av det hon skriver tycker jag inte att hon förtjänar varken hatmail eller brev med avföring och sperma i brevlådan (som hon skrev om i samband med debattprogrammet om näthatet mot kvinnor för ganska exakt ett år sedan).

Hon skulle kunna vara en bra förebild, om hon inte dragit så galna slutsatser om feminism.

Jag är feminist. Jag är vit och välutbildad och hör väl i någon mening till en hyfsat privilegierad medelklass. Jag gillar rödvin och jag har vänner som också kallar sig feminister. Vi skulle kunna buntas ihop till ett "gäng", även om vi vanligen inte känner oss så värst kränkta (vad jag vet). (Vi hade en bitterhetsakademi ett tag, men det är en helt annan historia.)
Okej, kompisar, här är ett gäng saker som jag tycker är kass, och som vi borde fortsätta att strida om:

- Jag sitter redan i styrelsen för en ideell förening, men vad sägs om fler kvinnor i bolagsstyrelser? Jag vet flera stycken som skulle göra ett bra jobb, om de fick chansen. Få lite inflytande så där, och halva makten. Hela lönen också, det är inte för mycket begärt!

- Hörrni, det där om att slippa vara toppless och se andra tjejer vara toppless i det offentliga rummet hela tiden. Att ständigt matas med andra tjejers sexualiserade bröst, t ex hos årets-sexist-2013-vinnarna American apparel. Över huvud taget känns det här med att sälja-grej-med-tjej rätt unket.

- Hörrni, om färre bröst användes i försäljningssyfte kanske det skulle vara mindre kontroversiellt att visa lite tutte i samband med amning, eller i andra icke-sexuella situationer. Typ på badhus.

- "”Alla män är potentiella våldtäktsmän” heter det hos rabiesfeminister. Men jag skriver inte under på det. Det är sjuka människor som gör så. Inte män i allmänhet."
Jag har visserligen inte rabies, men NEJ! Det handlar inte om "sjuka" män, det handlar om män i allmänhet. Tyvärr. #Prataomdet visade tydligt att väldigt många tjejer (och killar) har varit med om mer eller mindre grova sexuella kränkningar någon gång i livet. Dessa kränkningar är inte utförda av en mycket liten klick sjuka män, utan av män, i allmänhet. Män som är uppväxta i en patriarkal norm där kvinnans kropp är underordnad mannens vilja och begär. En norm som bland annat upprätthålls av säljagrejmedtjej. Hörrni, ska vi inte fortsätta att bråka om det här? Så att fler killar kan växa upp till friska, respektfulla män och vara kvinnors likar, och tvärt om.

- "Jag kommer aldrig att kalla mig för feminist. Jag älskar min man och son för mycket för att någonsin kunna joina en -ism som har ett mansförakt." skriver Blondinbella.
Jag är heterosexuell, gillar killar och älskar en man. Jag älskar min son också, och jag vill att han ska växa upp i ett tryggare samhälle. Ett samhälle där män inte blir våldtagna, men även slipper att våldta (t ex till följd av grupptryck, en stark kraft) och slipper att porträtteras som mördare. Beskrivs av Genusfotografen på ett bra sätt, där han jämför tidningen Pappa med tidningen Mama. Någon som tycker att det är värt att strida om?

- Apropå barn. Mycket kan hända med ens snippa efter en förlossning, och det verkar inte alldeles lätt att få rätt hjälp om dam skulle få problem. Det beskrivs bra i det här blogginlägget. Hörrni, borde vi inte ändra på det?

- Jag är tjej, och jag uppskattar en del traditionellt kvinnliga attribut, t ex BH, klänning och handväska. Tjej är en del av min identitet och jag gillar det. Jag gillar inte att det begränsar mig. Jag gillar inte att det finns de som tycker att jag är ofräsch för att jag inte orkar raka mig under armarna, till exempel. Och den här artikeln beskriver en undersökning som visar att det inte är speciellt stor skillnad mellan kvinnor och män. Old news, men tydligen ändå news, så borde vi inte sprida dem?!

Nu blev det här ganska långt, men allt jag länkar till är sådant som jag läst typ de senaste två dagarna. Den feministiska debatten finns, för att den behövs. Kompisar feminister, du som tror på patriarkatet men inte på dess obestridbara envälde, du som vågar diskutera och förändra, du som håller med mig i någon enda punkt, du som också har ett glas rödvin:

SKÅL!