Syster stor

Syster stor

Kajsas blogg

som handlar om mina vetenskapliga och ovetenskapliga studier om studier, kläder, livet, universum och allting.

Junibacken

Scen kväll med klokPosted by systerstor Thu, February 26, 2015 20:45:49
Jag har sportlov så idag fick barnet vara hemma från förskolan. Vi skulle lyxa till det och åka till Junibacken. Det tog säkert en och en halv timme att komma ut genom dörren ens. Så himla mycket rekvisita som ska kommas ihåg, kläder som ska på, som hinner bli nerblötta och därför måste bytas och sedan overallen som inte alls var poppis imorse. När jag var föräldraledig klarade jag allt sånt där och var utanför dörren innan 9, men jag måste ha legat av mig.
Vi kom iväg i alla fall. Vi åkte hiss och tvärbana och sedan tunnelbana. Där kom jag på att man inte kan åka rulltrappa. Hur skulle vi lättast ta oss till spårvagnen vid Sergels torg? Jag valde Hötorget. Det var fel. Nåja. Barnet tog det hela med jämnmod, det fanns ju massor av spännande bussar att titta på.
Till slut kom vi i alla fall fram till Djurgården och Junibacken, en och en halv timme efter öppning. Låste fast vagnen, betalade inträde, hittade ett ledigt skåp, pillade av alla kläder, bytte till inneskor, bytte blöja och genomkissade byxor. Jag kände mig både duktig och välförberedd.
I dörren till utställningsrummet blev det tvärstopp. Barnet vägrade gå in. Nytt, rörigt, högljutt. Icke! Men sen hittade vi ett par hörn i hans höjd, med tygmorötter och jättestora halsband som man FÅR prova. Karlsson på takets lilla lya var jättebra, med en lång, härlig rutchkana. Den åkte han säkert 10 gånger.
Lunchen gick också förvånandsvärt bra. Dyrt, så klart, men smidigt. Pannkakor och vegobiffar och sylt överallt. Tur att toa ligger precis bredvid, och har jättelåga handfat för avtvätt.
Efter lunch testade vi nya Muminutställningen. Jag har läst alla böcker, så jag kände igen mig, men utställningen är nästan helt fri från figurer. Därför är den lite konstig. Barnet fann dock flera roliga saker att göra, rutchkanor, båt och karusell bland annat. Härligt att det finns så mycket saker som man FÅR klättra på!
Efter två timmar var vi båda rätt slut, och barnet somnade gott i vagnen. Jag tog en solskenspromenad och kände mig mycket nöjd med mig själv!

Bubbla på Teater3

Scen kväll med klokPosted by systerstor Wed, December 11, 2013 19:24:25
Gå och se! Bra teater för bebisar 6-12 månader.

Plats: Teater 3/Rosenlundsteatern, Rosenlundsgatan 12

Aktivitet: teaterförestälning. I första hand för bebisar, i andra hand för deras föräldrar.

Jag tyckte: Att det var mycket bra. Lagom nivå, lagom långt, lagom flörtande med vuxna. Bra inkörsport till teater.

Bebitz tyckte: att det var spännande och intressant. Han var lite trött, och orkade inte koncentrera sig hela vägen, men gillade de fina, mjuka mattorna och de andra bebisarna.

Farmor tyckte: att det var trevligt. Fast jag anar att hon inte tyckte att den var lika bra som Ostens bebsföreställning för några år sedan. Och att hennes största behållning var efteråt, när vi fikade och shoppade fina kläder och böcker i de underbara barn-butikerna längst Hornsgatan.

Övrigt: Föreställningen saknar paus men bjuder på pausfika, kaffe till vuxna, majskrokar till barn. Det finns skötbord och man får ta med sig vagnen in. Ingen blir störd av barn som inte kan vara tysta eller orkar sitta still.

Jag har nu köpt alla våra julklappar.

Ladies night

Scen kväll med klokPosted by systerstor Thu, November 21, 2013 22:12:40
Mycket har säkert redan skrivits om Ladies night, men eftersom jag irriterar mig varje år så skriver jag med.

Vad är grejen?!?

Det är en, säkert ganska påkostad, show för enbart kvinnor. Det konstiga är att på scenen står det enbart män. Kvinnor ska konsumera och män ska leverera. I en show som vänder sig till kvinnor förväntas vi vilja konsumera män, säkert enligt någon djupt rotad, heterosexuell norm. Men i så fall, varför är centrum på affischen en bild på Andreas Lundstedt, som är bög?

Jag lever redan i en heterosexuell relation med en man. En Ladies night för mig är en middagmed tjejkompisar, vin och att ingen av oss behöver ta hand om disken.

Om det absolut måste vara en show vore det härligt att se några skönsjungande män (men skippa pojkar som Erik Saade) varvat med inspirerande kvinnor. Kanske Babben, Marie Fredriksson, Gina Dirawi, Lisa Nilsson, Carina Berg, Ulrica By, Sarah Dawn Finer. Det finns så många som har gjort så mycket bra.
Och så gärna då Orup, min stora barndomsfavorit!

Valdemars udde

Scen kväll med klokPosted by systerstor Sat, October 26, 2013 17:46:27
Bebitz somnade just i vagnen, kl 17.30. Inte helt optimalt. Han har inte ätit middag, inte fått nattblöja och pyjamas. Heller inte sovit så mycket middag eller ätit så mycket lunch, så det var ju inte konstigt att han surade här på slutet. Och jag känner mig som en kass, egocentrerad mamma med fel fokus.

Jag försökte lirka i honom lunch vid den vanliga tiden, men han verkade inte vilja ha. Så jag stoppade honom i vagnen och for till Blå porten på Djurgården. Det var så galet fullt med folk på spårvagnen (som det ju alltid är) så Bebitz tyckte det var lika bra att somna. Han sov typ 45 minuter, jag hann nästan få i mig min lunch i sällskap av bästa faster P. Vi satt ute på Blå portens fina gård, troligtvis sista utelunchen för säsongen.

När Bebitz vaknade promenerade vi bort till Valdemars udde, och där fick han nog av vagnen. Han tyckte det var helt okej att sitta i selen medan vi tittade på Skagenmålar-utställningen. Den var välgjord, men inte så stor. Bra curerad. Valdemars udde är så handikappanpassat (rullstol, rullator...) att det är lätt att gå runt med barnvagn. Men när vi kom upp i Carl Malmsten-utställningen hade Bebitz tröttnat. Tröttnat på att vara still, vara hungrig, vara våt. Den var heller inte alls lika intressant, och jag gillar ändå möbler.

Han fick lite fruktpuré och jag hade nog hoppats att han skulle somna innan vi kom på spårvagnen. Gjorde han inte. Och den var lika galet knökfull åt andra hållet. Han gnällde och vi höll med, men han höll sig ändå vaken på t-banan och nästan hela promenaden hem. Och nu sover han som en liten baby.

Icke optimalt. Men jag skyller mig själv. Nästa utflykt ska jag hålla hans tider. Ta med barnmat. Hitta lugn så att han får sova middag. Vara en bättre mamma.

Nära dig

Scen kväll med klokPosted by systerstor Sun, October 06, 2013 20:43:23
Plats: Musikaliska akademien

Aktivitet: Musikföreställning för bäbisar. Bebitz farmor hade sett en annons och köpt biljetter till oss tre.
Föreställningen håll i stora salongen och pågår i ca 45 minuter. Sedan kan man köpa en CD med alla sånger.

Jättemånga vuxna och nästan lika många barn, 0 - 18 månader. Vi var ca en halvtimme tidiga, eftersom "förra gången var det runt 100 barnvagnar som skulle parkeras".

Jag tyckte: att Bebitz skötte sig bra, trots att han var jättejättetrött eftersom han blivit störd i sin förmiddagsvila och sovit alldeles för lite. Att musiken var trevlig och utgick från bäbisars värld. Att det var bra att vi tog platser längst fram (fri placering), annars hade han inte sett någonting och fattat ännu mindre.

Bebitz tyckte: att det var spännande i korta stunder, då han kunde vila på min axel men ändå se scenen. Att det var kass att göra de föreslagna rörelserna. Sonade som en stock i vagnen efteråt och sov i typ 3 timmar. Samma lika gjorde jag.

Farmor tyckte: att det var galet att spela musik från en scen och att publiken var på tok för stor. Vi är överens om att barnmusik blir bäst i liten grupp, i en ring på golvet så att alla ser. Ungefär som på öppna förskolan.

Övrigt: på kvällen fick jag äta middag ute med min bästis, utan barn och män, medan Bebitz bråkade på sin pappa (dålig stil, Bebitz). Bästa kvällen på länge!

Babyvisning på Moderna museet

Scen kväll med klokPosted by systerstor Thu, October 03, 2013 20:40:35
Plats: Moderna museets utställningar och verkstad

Aktivitet: visning av ett fåtal nyckelverk. Eget skapande för bebisar.
Guiden var duktig på konst, verkligen. Jag fick lära mig nya saker om Sigrid Hjertén, och hon hade valt utställningar med starka färger och tydliga motiv, som nog tilltalar bebisar, men man får ju inte röra någonting! Sedan fick barnen måla egna tavlor med ätbara färger av ägg, morot, gröna ärtor, rosa yogurt, hallon, florsocker.

18 vuxna och 17 barn.
Visningen börjar kl 15. Museet öppnar kl 10. Jag kom dit kl 11.10 och då fanns det fyra biljetter kvar. Det här verkar vara en aktivitet som goda föräldrar (godare än lattemammor och hipsterpappor) tar med sina bebisar på.
Vi kom därifrån ca kl 16.45.

Pris: 120 kr
I dyraste laget, men det är vad ett vanligt besök på Moderna kostar.

Jag tyckte: att det var en visning för vuxna. Inget som barn egentligen har någon glädje av, möjligen det egna skapandet. Den tillfälliga utställningen av Tala Madani visar en rad riktigt jobbiga oljemålningar, om förtryck, tortyr, patriarkat. Viktigt! (Sverigedemokrater borde gå och se den. Fast de har nog inte intelligens nog att förstå den. Den är tung. Och bra.) Utställningen om Niki de Saint Phalle är roligare, och mera barnvänlig, men inte alls lika politisk.

Bebitz tyckte: att det var tråkigt med tavlor. Vi hittade en trädörr som man fick känna på, det var okej. Att det var roligt i målarverkstaden. Han är förtjust i att borsta tänderna (själv) och tyckte väl inte att det verkade vara så stor skillnad på en pensel och en tandborste. Den åkte omedelbart in i mun och blev kvar där. Jag försökte visa hur han kunde måla med den med hallonsylt, då blev den ännu godare. Roligt även att lägga hela handen i paletten och gojsa runt. Vanligtvis är han förtjust i papper, att prassla med och smaka på, men att måla på var helt ointressant. Det blev just ingen tavla den här gången. Han tyckte även att det var mysigt att sitta i bara blöjan på bordet med de andra bebisarna och kladda. (Det borde jag ha räknat ut och tagit med en handduk. Nu fick jag torka hela barnet med papper.)

Övrigt: Bebitz fick läskiga nässelutslag av färgen, men de gick över snabbt.
"Dadaistisk konst" sa jag. "Da da da da" sa lilla tjejen bredvid oss.

Kladda med mat, slicka på penslar och sitta på bordet kan vi göra hemma, det behöver jag inte betala 120 kr för. Jag tittar gärna på konst med guide, men utan bebis. Babyvisning rekommenderas inte.

NYTT från Bebitz

Scen kväll med klokPosted by systerstor Thu, September 12, 2013 14:30:48
Bebitz sov hela natten i egen säng! Och vaknade bara 4 gånger. Härligt med lite mera plats, tycker mamman. Hoppas denna trend håller i sig.

Petra von Kants bittra tårar

Scen kväll med klokPosted by systerstor Fri, September 17, 2010 14:16:11
på Stadsteatern. Gå och se!

Uppfriskande härligt att se en välspelad pjäs med sex duktiga skådespelare i sex starka kvinnoroller. Dessutom med smart scenografi och snygg kostym. Vet inte om denna föreställning också är ett led i Stadsteaterns genusarbete, för i så fall fyller den verkligen sitt syfte. Varför nöja sig med roller som hustrun, amman, dottern eller hora 2 när man kan spela Petra von Kant?!

Next »