Syster stor

Syster stor

Kajsas blogg

som handlar om mina vetenskapliga och ovetenskapliga studier om studier, kläder, livet, universum och allting.

Bara 17 Likes på Fejsbok

FriendsPosted by systerstor Wed, March 19, 2014 18:53:30
Det är ljuvligt gulligt att sonen försöker pussas Men även mycket små bitmärken i kinden gör fasligt ont!

Feminism-debatten

FriendsPosted by systerstor Thu, February 13, 2014 20:42:39
Blondin-Bella vill inte vara feminist. Det har blivit en biggie på mitt Fejsbok idag och igår. Hon skrev något dåligt om feminism på sin blogg som jag inte har orkat läsa. Två smarta, välartikulerade och vassa 18-åriga tjejer, Jonna och Johanna, valde att ge henne svar på tal. Mycket välformulerat

Blondinbella försvarar sig på sin blogg. I första inlägget skriver hon "Jag är inte feminist, utan tycker att feminister är ett gäng kränkta vita medelklass-kvinnor sittandes med rödvin runt ett bord och hittar på frågor att strida för. ”Hörni, vad sägs om fler kvinnor i styrelser? ”Inte för att jag känner så många som vill sitta i en styrelse men ändå”. ”Hörni, det där med att få vara topless inne på badhus, är inte det en kul grej att strida om? Vad säger ni har ni tid nästa vecka? (klunk)” ”Absolut, inte för att jag vill vara topless men det är nog bra ändå”.” (Citatet är hämtat från Jonna och Johannas debattartikel.)

Och i försvaret står bland annat "Tjejerna som svarade mig skriver att jag borde vara feminist för att jag blev utsatt för ett sexuellt övergrepp, eller för att jag har fått brev från män som vill skada mig. Och just de där med sexuella övergrepp är ju ett klassiskt kort att dra på mans-hatar-frågan. ”Alla män är potentiella våldtäktsmän” heter det hos rabiesfeminister. Men jag skriver inte under på det. Det är sjuka människor som gör så. Inte män i allmänhet. Och förresten, när det gäller hot online och stalkers kan jag säga att det är betydligt fler kvinnor jag anmält än män."

Jag har en viss respekt för BlondinBella. Hon är verkligen sin egen lyckas smed, och hon skulle kunna bli en bra förebild, för hon förespråkar en sund kropp osv, jag kan imponeras av att det går bra för henne, att hon vägrar låta sig fotograferas på ett förminskande sätt (T ex har hon vägrat hålla i ett läppstift på bilden när intervjun (som utfördes av en bekant till mig) inte handlade om smink) och så. Och även om jag inte gillar speciellt mycket av det hon skriver tycker jag inte att hon förtjänar varken hatmail eller brev med avföring och sperma i brevlådan (som hon skrev om i samband med debattprogrammet om näthatet mot kvinnor för ganska exakt ett år sedan).

Hon skulle kunna vara en bra förebild, om hon inte dragit så galna slutsatser om feminism.

Jag är feminist. Jag är vit och välutbildad och hör väl i någon mening till en hyfsat privilegierad medelklass. Jag gillar rödvin och jag har vänner som också kallar sig feminister. Vi skulle kunna buntas ihop till ett "gäng", även om vi vanligen inte känner oss så värst kränkta (vad jag vet). (Vi hade en bitterhetsakademi ett tag, men det är en helt annan historia.)
Okej, kompisar, här är ett gäng saker som jag tycker är kass, och som vi borde fortsätta att strida om:

- Jag sitter redan i styrelsen för en ideell förening, men vad sägs om fler kvinnor i bolagsstyrelser? Jag vet flera stycken som skulle göra ett bra jobb, om de fick chansen. Få lite inflytande så där, och halva makten. Hela lönen också, det är inte för mycket begärt!

- Hörrni, det där om att slippa vara toppless och se andra tjejer vara toppless i det offentliga rummet hela tiden. Att ständigt matas med andra tjejers sexualiserade bröst, t ex hos årets-sexist-2013-vinnarna American apparel. Över huvud taget känns det här med att sälja-grej-med-tjej rätt unket.

- Hörrni, om färre bröst användes i försäljningssyfte kanske det skulle vara mindre kontroversiellt att visa lite tutte i samband med amning, eller i andra icke-sexuella situationer. Typ på badhus.

- "”Alla män är potentiella våldtäktsmän” heter det hos rabiesfeminister. Men jag skriver inte under på det. Det är sjuka människor som gör så. Inte män i allmänhet."
Jag har visserligen inte rabies, men NEJ! Det handlar inte om "sjuka" män, det handlar om män i allmänhet. Tyvärr. #Prataomdet visade tydligt att väldigt många tjejer (och killar) har varit med om mer eller mindre grova sexuella kränkningar någon gång i livet. Dessa kränkningar är inte utförda av en mycket liten klick sjuka män, utan av män, i allmänhet. Män som är uppväxta i en patriarkal norm där kvinnans kropp är underordnad mannens vilja och begär. En norm som bland annat upprätthålls av säljagrejmedtjej. Hörrni, ska vi inte fortsätta att bråka om det här? Så att fler killar kan växa upp till friska, respektfulla män och vara kvinnors likar, och tvärt om.

- "Jag kommer aldrig att kalla mig för feminist. Jag älskar min man och son för mycket för att någonsin kunna joina en -ism som har ett mansförakt." skriver Blondinbella.
Jag är heterosexuell, gillar killar och älskar en man. Jag älskar min son också, och jag vill att han ska växa upp i ett tryggare samhälle. Ett samhälle där män inte blir våldtagna, men även slipper att våldta (t ex till följd av grupptryck, en stark kraft) och slipper att porträtteras som mördare. Beskrivs av Genusfotografen på ett bra sätt, där han jämför tidningen Pappa med tidningen Mama. Någon som tycker att det är värt att strida om?

- Apropå barn. Mycket kan hända med ens snippa efter en förlossning, och det verkar inte alldeles lätt att få rätt hjälp om dam skulle få problem. Det beskrivs bra i det här blogginlägget. Hörrni, borde vi inte ändra på det?

- Jag är tjej, och jag uppskattar en del traditionellt kvinnliga attribut, t ex BH, klänning och handväska. Tjej är en del av min identitet och jag gillar det. Jag gillar inte att det begränsar mig. Jag gillar inte att det finns de som tycker att jag är ofräsch för att jag inte orkar raka mig under armarna, till exempel. Och den här artikeln beskriver en undersökning som visar att det inte är speciellt stor skillnad mellan kvinnor och män. Old news, men tydligen ändå news, så borde vi inte sprida dem?!

Nu blev det här ganska långt, men allt jag länkar till är sådant som jag läst typ de senaste två dagarna. Den feministiska debatten finns, för att den behövs. Kompisar feminister, du som tror på patriarkatet men inte på dess obestridbara envälde, du som vågar diskutera och förändra, du som håller med mig i någon enda punkt, du som också har ett glas rödvin:

SKÅL!Torsdag 6 februari

FriendsPosted by systerstor Thu, February 06, 2014 22:46:36
Idag har jag:
Varit hos optikern
Handlat på matvaruhuset
Matat Bebitz med lunch, mellanmål och middag
Lagat 20 portioner mellis-smoothie
Haft sångstund
Lagat 33 portioner barnmat och simultant lirkat med en tröttsur Bebitz och mutat honom med vindruvor och majskrokar
Diskat
Duschat Bebitz och mig
Rättat en hög labrapporter
Bloggat

Idag har jag INTE:
Druckit te och läst tidningen i två timmar
Promenerat runt lillsjön
Facebookat och kollat på eftermiddags-TV
Ätit ordentligt

Min lediga torsdag är inte vad den brukade vara...

Snow kick-off

FriendsPosted by systerstor Sat, January 11, 2014 20:38:18
Vi har grillat korv, druckit kaffe i termos, åkt pulka och byggt en snölykta bakom knuten i sällskap av goda grannar. Bebitz sov i vagnen. Han verkar inte övertygad om snöns förträfflighet, men det är å andra sidan inte jag heller. Jag köpte billiga-måndags-jeans på rean, borde ha skaffat täckbrallor istället.

Vi har även tvättat, slängt ut granen och plockat ner julen, samt fyllt på barnmatslagren. Soft lördag!

Bästa

FriendsPosted by systerstor Sun, November 17, 2013 19:44:52
Det bästa med att vara borta från Bebitz är att komma hem och upptäcka att jag varit saknad. Finaste kramiga lilla Bebitzen.

Det näst bästa är att få amma ur bröst som är så mjölkfulla att de trotsar gravitationen.

Matgalet

FriendsPosted by systerstor Thu, November 14, 2013 20:21:00
Jag sitter och skalar vindruvor. Och skär dem i små bitar.
Skalar.
Vindruvor.

Det känns ju helt galet. Men (det hemkokta, nästan helt osockrade) äppelmoset är så syrligt, och druvorna är så väldigt söta, så jag tänkte blanda dem. Jag skär druvorna i små bitar för att Bebitz ska få träna på att äta själv, och tugga. Han är rätt kass på det.

Det är ekologiska druvor, 35 spänn för 400 gram. Jättegoda. Jag är så noga, så noga med det han stoppar i sig. Ekologiskt, hemodlat, hemkokt. Nästan aldrig köpta barnmatsburkar. Mamman präktig. Och sen idag, när vi var hos moster på födelsedagslunch, fick han marsipantårta, och saffransfudge (förvisso hemkokt). Präktig, men knappast konsekvent...

Förresten, här är en påminnelse på Naturskyddsföreningens Great 5 skurkar. Om man inte orkar/har råd att köra ekologiskt hela vägen är detta miljöbovarna som gör skillnad. Välj därför ekologiska:
1. Kött (easy peasy för vegetarianen)
2. Mejeriprodukter (här fuskar jag med "vanlig" ost)
3. Kaffe (också lätt, då jag föredrar te. Som jag dessvärre inte köper ekologiskt (finns det ens?))
4. Potatis (den mest besprutade grödan i Sverige)
5. Bananer och vindruvor (bananer gillar jag ändå inte, men druvor är ju jättegott. Dock jättejättebesprutade, eftersom de har tunna skal. Typ 5 gifter som inte är vattenlösliga och inte kan sköljas bort. Gäller vindruvor, russin, vin osv.)


Matgalet

FriendsPosted by systerstor Thu, November 14, 2013 20:20:58
Jag sitter och skalar vindruvor. Och skär dem i små bitar.
Skalar.
Vindruvor.

Det känns ju helt galet. Men (det hemkokta, nästan helt osockrade) äppelmoset är så syrligt, och druvorna är så väldigt söta, så jag tänkte blanda dem. Jag skär druvorna i små bitar för att Bebitz ska få träna på att äta själv, och tugga. Han är rätt kass på det.

Det är ekologiska druvor, 35 spänn för 400 gram. Jättegoda. Jag är så noga, så noga med det han stoppar i sig. Ekologiskt, hemodlat, hemkokt. Nästan aldrig köpta barnmatsburkar. Mamman präktig. Och sen idag, när vi var hos moster på födelsedagslunch, fick han marsipantårta, och saffransfudge (förvisso hemkokt). Präktig, men knappast konsekvent...

Förresten, här är en påminnelse på Naturskyddsföreningens Great 5 skurkar. Om man inte orkar/har råd att köra ekologiskt hela vägen är detta miljöbovarna som gör skillnad. Välj därför ekologiska:
1. Kött (easy peasy för vegetarianen)
2. Mejeriprodukter (här fuskar jag med "vanlig" ost)
3. Kaffe (också lätt, då jag föredrar te. Som jag dessvärre inte köper ekologiskt (finns det ens?))
4. Potatis (den mest besprutade grödan i Sverige)
5. Bananer och vindruvor (bananer gillar jag ändå inte, men druvor är ju jättegott. Dock jättejättebesprutade, eftersom de har tunna skal. Typ 5 gifter som inte är vattenlösliga och inte kan sköljas bort. Gäller vindruvor, russin, vin osv.)


Statistiskt

FriendsPosted by systerstor Tue, November 05, 2013 16:07:45
Det finns ett adjektiv jag ofta upprepar för min son, halvt på allvar, för att han ska lära sig säga det.

Privilegierad.

Han är nämligen det. Han har all statistik med sig, han är man, vit, har akademikerföräldrar, svenskt medborgarskap, kulturellt kapital, bra adress, hög födelsevikt och är född tidigt på året. Allt talar för att det ska gå bra för honom, även om det inte går att förutspå med absolut säkerhet.

Han fick mellis och jag läste i DN om en gömd familj utan uppehållstillstånd. Den finns här: http://www.dn.se/sthlm/zackarias-7-far-vara-barn-igen/
Jag tänkte att min son har verkligen haft tur, är verkligt privilegierad, och tårarna rann utför mina kinder. Bebitz tittade osäkert på mig, log lite och fortsatte obekymrat att äta hemkokt äppelmos tills han blev mätt. Ovetande om de orättvisor som finns i vårt land. Tids nog ska vi prata om det, tids nog ska också han förstå. Men ännu får han leva i en enkel värld, där mos är gott och alla är snälla.

Det är ett privilegium att han finns i mitt liv!

Next »