Syster stor

Syster stor

Kajsas blogg

som handlar om mina vetenskapliga och ovetenskapliga studier om studier, kläder, livet, universum och allting.

Junibacken

Scen kväll med klokPosted by systerstor Thu, February 26, 2015 20:45:49
Jag har sportlov så idag fick barnet vara hemma från förskolan. Vi skulle lyxa till det och åka till Junibacken. Det tog säkert en och en halv timme att komma ut genom dörren ens. Så himla mycket rekvisita som ska kommas ihåg, kläder som ska på, som hinner bli nerblötta och därför måste bytas och sedan overallen som inte alls var poppis imorse. När jag var föräldraledig klarade jag allt sånt där och var utanför dörren innan 9, men jag måste ha legat av mig.
Vi kom iväg i alla fall. Vi åkte hiss och tvärbana och sedan tunnelbana. Där kom jag på att man inte kan åka rulltrappa. Hur skulle vi lättast ta oss till spårvagnen vid Sergels torg? Jag valde Hötorget. Det var fel. Nåja. Barnet tog det hela med jämnmod, det fanns ju massor av spännande bussar att titta på.
Till slut kom vi i alla fall fram till Djurgården och Junibacken, en och en halv timme efter öppning. Låste fast vagnen, betalade inträde, hittade ett ledigt skåp, pillade av alla kläder, bytte till inneskor, bytte blöja och genomkissade byxor. Jag kände mig både duktig och välförberedd.
I dörren till utställningsrummet blev det tvärstopp. Barnet vägrade gå in. Nytt, rörigt, högljutt. Icke! Men sen hittade vi ett par hörn i hans höjd, med tygmorötter och jättestora halsband som man FÅR prova. Karlsson på takets lilla lya var jättebra, med en lång, härlig rutchkana. Den åkte han säkert 10 gånger.
Lunchen gick också förvånandsvärt bra. Dyrt, så klart, men smidigt. Pannkakor och vegobiffar och sylt överallt. Tur att toa ligger precis bredvid, och har jättelåga handfat för avtvätt.
Efter lunch testade vi nya Muminutställningen. Jag har läst alla böcker, så jag kände igen mig, men utställningen är nästan helt fri från figurer. Därför är den lite konstig. Barnet fann dock flera roliga saker att göra, rutchkanor, båt och karusell bland annat. Härligt att det finns så mycket saker som man FÅR klättra på!
Efter två timmar var vi båda rätt slut, och barnet somnade gott i vagnen. Jag tog en solskenspromenad och kände mig mycket nöjd med mig själv!

Sommartider!

Ett med naturenPosted by systerstor Mon, June 09, 2014 20:19:37
Bebitz, pappan och jag gick ut vid niotiden i morse.
Sedan dess har vi:
Gått till parken och gungat.
Jag har haft möte medan pappan och bebitz fikade hos kompisar. (Eller tvärt om.)
Sovit i vagnen.
Mötts igen och ätit lunch på uteservering.
Testat bassängen i Tranebergs IP.
Hängt på en filt vid sandlådan bakom huset. I många timmar. Lekt med de andra barnen. Njutit av varm, ljus kväll utomhus.
Vid sjutiden gick vi in igen, och då plockade jag Bebitz första fästing. Äckliga åttabenade otäckingar ska inte kalasa på min unge!
En ljuvlig start på sommaren. Snart börjar ledigheten på riktigt!

Ingen baby, men en liten kille!

SkolaPosted by systerstor Sun, May 04, 2014 21:37:10
Vi har varit på landet över helgen. Jag förstår nästan ingenting av vad Bebitz säger, men han lyckas oftast ändå förmedla vad han vill. Han är kommunikativ på det sättet. Nu har han också lyckats förmedla sin första sång, med ord som jag förstår. Den går så här:
Atta dej, atta dej, atta dej. Attata dej!
På rätt melodi. Yey! Jag är sjukt stolt. Han har aldrig ens varit i närheten av ordet mamma, men det gör inget.

Och idag har vi fått, och tacka ja till, plats på förskola. Vårt andrahandsval av två likvärdiga förskolor i absoluta närområdet. Yey, yey!

Och jag har fått löfte om att gå upp i arbetstid. Yey, yey, yey!

En mindre kul första

X filesPosted by systerstor Fri, April 11, 2014 19:41:47
Jag jobbar ju. Det är mycket med jobbet, som många andra har jag mer på mitt bord än tiden räcker till för. Jag kämpar på, det är ju så kul! Känner mig kanske inte helt frisk, men har inte tid att vara sjuk, så tar en alvedon och kör vidare. Säkerligen inte ett unikt beteende.

Nu har jag varit sjuk i snart tre veckor. Tagit en vilopaus på 5 dagar (varav två helg och en min lediga dag) men endå inte blivit frisk. Somnade i soffan när jag kom hem idag, och planerar att ägna påsklovet åt att bli frisk.

Bebitz är också sjuk. Var till vårdcentralen för någon vecka sedan, men var då bara förkyld. Vi hade en natt från helvetet där han uppenbarligen hade ont någon stans, lite oklart var, så idag blev det vårdcentralen igen. Läkaren konstaterade Bebitz livs första öroninflammation och fick sitt livs första penicillinkur. Inte populärt!

Han har sovit mycket idag. Han sov och jag passade på att ta mig en lång, varm dusch. Under tiden vaknade han igen. Pappan bytte blöja, satte på rena sovkläder, gav alvedon och gjorde välling. Glada att han vill äta i alla fall välling fick han ännu en flaska. Pappan gick och lade sig och jag gav Bebitz en halv banan. Det är ju bra om han äter.

Han har nu ingen riktig talang för bananätning, han tar lite för stora tuggor. Triggar någon reflex. Kräks ymnigt över de rena kläderna, snuttedjuret, kudden, åkpåsen, håret... Stackars lilla knytt! Och så mycket för att få känna sig nyduschad och lite fräsch och ren. Tur att han har gott om kläder. Nu går tvättmaskinen för fullt, och det är ju dubbelt bra för då har han något att titta på när vi byter den här bajsblöjan.

Marskatter

Ett med naturenPosted by systerstor Sat, March 22, 2014 21:29:00
Bebitz fyllde ett för några veckor sedan. Han är ingen bäbis längre, men jag har inte kommit på något nytt nick som är lika bra.
Bebitz pappa är också född i mars, liksom två av farbröderna och ena kusinens mamma. Därför samlades vi idag till en stor, gemensam födelsedagslunch. Och en stor tårta med allas namn.
Mycket gott, mycket trevligt.
De tre kusinerna lyckades hitta ett sätt att samexistera utan att kliva in i varandras revir. De är rätt olika gamla, men alla under 5 år. De lyckades till och med leka med samma saker.
Det är roligt med storfamilj. Och det är skönt att komma hem igen.

Bebitz fick inte smaka tårtan, men på sin födelsedag fick han en hel semla själv, som han slök och masserade tills det bara återstod en liten slemmig degklump. Ja, jag ger honom socker. Fy mig. Och?

Bara 17 Likes på Fejsbok

FriendsPosted by systerstor Wed, March 19, 2014 18:53:30
Det är ljuvligt gulligt att sonen försöker pussas Men även mycket små bitmärken i kinden gör fasligt ont!

Dialog

X filesPosted by systerstor Sat, March 01, 2014 16:57:57
Jag: *äter frukost och läser tidningen*
Bebitz (B): *leker i köket, tömmer skåp och lådor osv*
B: dadada
Jag: *läser*
B: *kryper fram till mig, reser sig upp mot min stol.*
B: dadada
Jag: *läser*
B: bwa wa wa!
Jag: *läser*
B: BWA WA WA WA WA!!!!!!!!!!!
Jag: *läser*
B: *biter mig i låret*
Jag: AJ!!!!!!!!!! NEJ! DU FÅR INTE BITAS!
Jag: *lyfter upp Bebitz på köksbordet, bland väldigt mycket annat som också är NEJ*
B: smiley

Jag vs Bebitz: 0-1

Feminism-debatten

FriendsPosted by systerstor Thu, February 13, 2014 20:42:39
Blondin-Bella vill inte vara feminist. Det har blivit en biggie på mitt Fejsbok idag och igår. Hon skrev något dåligt om feminism på sin blogg som jag inte har orkat läsa. Två smarta, välartikulerade och vassa 18-åriga tjejer, Jonna och Johanna, valde att ge henne svar på tal. Mycket välformulerat

Blondinbella försvarar sig på sin blogg. I första inlägget skriver hon "Jag är inte feminist, utan tycker att feminister är ett gäng kränkta vita medelklass-kvinnor sittandes med rödvin runt ett bord och hittar på frågor att strida för. ”Hörni, vad sägs om fler kvinnor i styrelser? ”Inte för att jag känner så många som vill sitta i en styrelse men ändå”. ”Hörni, det där med att få vara topless inne på badhus, är inte det en kul grej att strida om? Vad säger ni har ni tid nästa vecka? (klunk)” ”Absolut, inte för att jag vill vara topless men det är nog bra ändå”.” (Citatet är hämtat från Jonna och Johannas debattartikel.)

Och i försvaret står bland annat "Tjejerna som svarade mig skriver att jag borde vara feminist för att jag blev utsatt för ett sexuellt övergrepp, eller för att jag har fått brev från män som vill skada mig. Och just de där med sexuella övergrepp är ju ett klassiskt kort att dra på mans-hatar-frågan. ”Alla män är potentiella våldtäktsmän” heter det hos rabiesfeminister. Men jag skriver inte under på det. Det är sjuka människor som gör så. Inte män i allmänhet. Och förresten, när det gäller hot online och stalkers kan jag säga att det är betydligt fler kvinnor jag anmält än män."

Jag har en viss respekt för BlondinBella. Hon är verkligen sin egen lyckas smed, och hon skulle kunna bli en bra förebild, för hon förespråkar en sund kropp osv, jag kan imponeras av att det går bra för henne, att hon vägrar låta sig fotograferas på ett förminskande sätt (T ex har hon vägrat hålla i ett läppstift på bilden när intervjun (som utfördes av en bekant till mig) inte handlade om smink) och så. Och även om jag inte gillar speciellt mycket av det hon skriver tycker jag inte att hon förtjänar varken hatmail eller brev med avföring och sperma i brevlådan (som hon skrev om i samband med debattprogrammet om näthatet mot kvinnor för ganska exakt ett år sedan).

Hon skulle kunna vara en bra förebild, om hon inte dragit så galna slutsatser om feminism.

Jag är feminist. Jag är vit och välutbildad och hör väl i någon mening till en hyfsat privilegierad medelklass. Jag gillar rödvin och jag har vänner som också kallar sig feminister. Vi skulle kunna buntas ihop till ett "gäng", även om vi vanligen inte känner oss så värst kränkta (vad jag vet). (Vi hade en bitterhetsakademi ett tag, men det är en helt annan historia.)
Okej, kompisar, här är ett gäng saker som jag tycker är kass, och som vi borde fortsätta att strida om:

- Jag sitter redan i styrelsen för en ideell förening, men vad sägs om fler kvinnor i bolagsstyrelser? Jag vet flera stycken som skulle göra ett bra jobb, om de fick chansen. Få lite inflytande så där, och halva makten. Hela lönen också, det är inte för mycket begärt!

- Hörrni, det där om att slippa vara toppless och se andra tjejer vara toppless i det offentliga rummet hela tiden. Att ständigt matas med andra tjejers sexualiserade bröst, t ex hos årets-sexist-2013-vinnarna American apparel. Över huvud taget känns det här med att sälja-grej-med-tjej rätt unket.

- Hörrni, om färre bröst användes i försäljningssyfte kanske det skulle vara mindre kontroversiellt att visa lite tutte i samband med amning, eller i andra icke-sexuella situationer. Typ på badhus.

- "”Alla män är potentiella våldtäktsmän” heter det hos rabiesfeminister. Men jag skriver inte under på det. Det är sjuka människor som gör så. Inte män i allmänhet."
Jag har visserligen inte rabies, men NEJ! Det handlar inte om "sjuka" män, det handlar om män i allmänhet. Tyvärr. #Prataomdet visade tydligt att väldigt många tjejer (och killar) har varit med om mer eller mindre grova sexuella kränkningar någon gång i livet. Dessa kränkningar är inte utförda av en mycket liten klick sjuka män, utan av män, i allmänhet. Män som är uppväxta i en patriarkal norm där kvinnans kropp är underordnad mannens vilja och begär. En norm som bland annat upprätthålls av säljagrejmedtjej. Hörrni, ska vi inte fortsätta att bråka om det här? Så att fler killar kan växa upp till friska, respektfulla män och vara kvinnors likar, och tvärt om.

- "Jag kommer aldrig att kalla mig för feminist. Jag älskar min man och son för mycket för att någonsin kunna joina en -ism som har ett mansförakt." skriver Blondinbella.
Jag är heterosexuell, gillar killar och älskar en man. Jag älskar min son också, och jag vill att han ska växa upp i ett tryggare samhälle. Ett samhälle där män inte blir våldtagna, men även slipper att våldta (t ex till följd av grupptryck, en stark kraft) och slipper att porträtteras som mördare. Beskrivs av Genusfotografen på ett bra sätt, där han jämför tidningen Pappa med tidningen Mama. Någon som tycker att det är värt att strida om?

- Apropå barn. Mycket kan hända med ens snippa efter en förlossning, och det verkar inte alldeles lätt att få rätt hjälp om dam skulle få problem. Det beskrivs bra i det här blogginlägget. Hörrni, borde vi inte ändra på det?

- Jag är tjej, och jag uppskattar en del traditionellt kvinnliga attribut, t ex BH, klänning och handväska. Tjej är en del av min identitet och jag gillar det. Jag gillar inte att det begränsar mig. Jag gillar inte att det finns de som tycker att jag är ofräsch för att jag inte orkar raka mig under armarna, till exempel. Och den här artikeln beskriver en undersökning som visar att det inte är speciellt stor skillnad mellan kvinnor och män. Old news, men tydligen ändå news, så borde vi inte sprida dem?!

Nu blev det här ganska långt, men allt jag länkar till är sådant som jag läst typ de senaste två dagarna. Den feministiska debatten finns, för att den behövs. Kompisar feminister, du som tror på patriarkatet men inte på dess obestridbara envälde, du som vågar diskutera och förändra, du som håller med mig i någon enda punkt, du som också har ett glas rödvin:

SKÅL!Next »